sobota, 22 lutego 2014

Crostini z wędzonym łososiem i delikatnym,kremowym twarożkiem




                         



Crostini - małe, proste i szybkie w przygotowaniu kanapeczki. Na jeden, dwa kęsy. Na siedząco lub stojąco, gdy ma się czas i gdy się go nie ma - zjadane w biegu. Oczy cieszą kolorowymi dodatkami, kolory rozbudzają apetyt...
Nadają się zarówno na śniadanie, lunch i kolację, a także jako przekąska na stół , którą można zaserwować gościom, czy znajomym, którzy akurat przebywają z wizytą w naszym domu :)
Kanapeczki crostini najdoskonalej prezentują się na szwedzkim stole, gdy wyłożone na półmiskach kuszą swym apetycznym wyglądem. Można zrobić z nich różne warianty kolorystyczne i smakowe, nie używając przy tym zbyt wielu wyszukanych składników!






Składniki:


dwie półbagietki
twarożek półtlusty (zblenderowany)
odrobina soli i pieprzu, ewentualnie chili
łosoś wędzony ok. 100 gram
masło
papryka zielona, czerwona lub żółta


Wykonanie:


Bagietki kroimy trochę "na skos" i wkładamy na kilka minut do piekarnika, by się odrobinę przyrumieniły. Ciepłe smarujemy masłem (można pominąć), potem delikatnie twarożkiem, tak, by tworzył "puszek", na to nakładamy plastry łososia i przyozdabiamy papryką. 



Smacznego!!! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl