poniedziałek, 17 lutego 2014

Tarta cytrynowa z lemon curd i piankową bezą

                     


                         



Delikatna i lekka, orzeźwiająca CYTRYNOWA TARTA z nadzieniem z lemon curd i piankową bezą. 

Tart with lemon curd and meringue <3






Ciasto:

2 jajka, 2 żółtka
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
pół kostki masła

Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto do momentu, aż masa będzie jednolita. Nie można jednakże przesadzić z ugniataniem, bo wtedy masło zbytnio się roztopi pod wpływem ciepła rąk i ciasto może nie urosnąć .


Lemon curd:

sok z 5 cytryn
skórka starta z  5 cytryn
3 żółtka
szkladnka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła

Cytrynowe dodatki zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku ma małym ogniu. Dodajemy masło i cały czas mieszamy. Pod koniec, gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając doprowadzamy do wrzenia (jak z budyniem - muszą pojawić się bąbelki ) 

Uwagi: Gdy zostaną w masie grudki można ją łatwo "wygładzić" traktując całość blenderem.



Piankowa beza:

5 białek 
szklanka cukru

Białka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach dopóki masa nie stanie się ścięta, a z miski przechylonej dołem do góry nie będą wypływać białka. Proszę uwierzyć, czasem jest ciężko, ale da się -  wystarczy odrobina cierpliwości.


Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl