wtorek, 11 marca 2014

Bananowe racuchy ze śmietaną i owocami




                                           



Kto z nas nie lubi czasem wracać do smaków dzieciństwa?
Poniżej przepis na racuchy, lekko "zmodyfikowany", a to za sprawą bananów, które częściowo zastąpiły mąkę w cieście. Przepis można jeszcze bardziej "uzdrowić" dodając do ciasta 150 gram twarogu lub na przykład otręby :) ale to może już następny razem...
Osobiście postanowiłam dodać banany, gdyż mój mały Szkrab niechętnie zajada te owoce, a jak powszechnie wiadomo posiadają one wiele wartości odżywczych, dlatego też dobrze by było, gdyby czasem pojawiały się w  diecie.






Składniki:

dwa banany
dwa jajka
dwa jabłka
dwie - trzy łyżki mąki
pół szklanki mleka
szczypta soli
łyżka cukru (niekoniecznie)
dwie łyżki śmietany lub jogurt naturalny by było "zdrowiej"
olej i masło do smażenia
owoce do przyozdobienia: banany,maliny,jagody


Wykonanie:

Banany miksujemy blenderem z mąką, mlekiem, jajkami, szczyptą soli i cukrem na gładką masę. Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki, po czym wrzucamy je do masy. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła. Smażymy do momentu, gdy racuchy będą miały złocisty kolor, z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Nakładamy na talerz, przyozdabiamy kleksem z bitej śmietany, cukrem pudrem i owocami. :)



Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl