piątek, 21 marca 2014

Gruszkowe muffiny z gorzką czekoladą i cynamonem



                                         


Znowu muffinki. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, "mokre" dzieki zawartości kawałków gruszki i soczyste. Smak gruszki doskonale komponuje się z cynamonem i gorzką czekoladą, a przypieczona posypka smakuje i to bardzo! Świetna alternatywa jako zdrowa przekąska do pracy, szybki  lunch, dodatek do popołudniowej kawy, czy też jako wprowadzenie do diety dziecka  gruszki w postaci "słodyczy"! :) Muffinki śmiało można przygotować w wersji FIT zastępując śmietanę jogurtem, a mąkę tortową pełnoziarnistą, również dodanie otrąb zamiast 1/3 mąki będzie dobrą i zdrową alternatywą dla muffinek. Kaloryczne, słodkie gruszki można podmienić dodając zamiast nich jabłka. Muffinki są też mało słodkie w porównaniu do innych słodkości i doskonale hamują apetyt.






Składniki:

2 szklanki mąki
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50-100 gram groszków czekoladowych
1 - 2 łyżeczki cynamonu 

2 jogurty 400 gram gruszkowe z kawałkami owoców
2 gruszki pokrojone w drobną kosteczkę
200 gram śmietany 18%
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju wymiennie na pół szklanki roztopionego masła
2 jajka
olejek waniliowy

2 łyżki masła
łyżeczka cynamonu
kilka łyżek brązowego cukru





Wykonanie:

Jajka mieszamy  w misce z jogurtami, mlekiem, śmietaną, kawałkami pokrojonych gruszek, olejem i olejkiem wnailiowym . Do drugiej - większej wsypujemy mąkę, groszki czekoladowe, cukier  i proszek do pieczenia. Nastepnie mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy całość, by ciasto miało grudki, i nie było do końca płynne. Przygotowywujemy blachę, wkładamy do niej papilotki i każdą z nich wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. W osobnym garnuszku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła, łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki cukru brązowego. Nakładamy na każdą z babeczek odrobinę mikstury i rozsmarowywujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-30 minut - do suchego patyczka i im której tym lepiej, bo wtedy muffinki są mokre.





Smacznego!!!





2 komentarze:

  1. Gruszka + cynamon = plan na weekendowe kucharzenie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. daj znać jak poszło :) i czy posmakowała kompozycja smaków ;)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl