środa, 26 marca 2014

Lazania





Składniki:

9 plastrów makaronu, typowych do lazanii
600 gram mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
2 cebule
2 puszki pomidorów krojonych
sól,pieprz,bazylia, chili


300 - 400 ml mleka (lub więcej jeśli beszamel wyjdzie zbyt gęsty)
2 - 3 łyżki masła 
2 - 3 łyżki mąki
kilka plastrów sera
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego




Wykonanie:

Mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy na wolnym ogniu, lekko solimy i pieprzymy. Gdy będzie usmażone przekładamy do miski, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojone dwie cebule.
Gdy się przyrumienią wrzucamy na patelnię mięso, dwie puszki pomidorów, doprawiamy do smaku i przez kilka minut dusimy. W międzyczasie smarujemy naczynie masłem, nakładamy 3 plastry makaronu, a na nie nakładamy kilka łyżek mięsa z pomidorami. Opcjonalnie na tą warstwę można położyć kilka plasterków sera. Potem znowu makaron , mięso i ser. W rondelku przygotowujemy beszamel. Wlewamy mleko do garnka i wrzucamy masło, lekko solimy. Gdy mleko lekko się podgotuje wsypujemy mąkę i mieszamy póki masa nie zgęstnieje (konsystencją mój beszamel przypomina budyń) Na dwie gotowe już warstwy lazanii nakładamy ostatnie 3 plastry makaronu, na nie mięso z pomidorami, a na sama górę beszamel i plasterki sera. Można dołożyć kilka listków bazylii, ale zdecydowanie lepiej prezentują one się gdy nałożymy je już na upieczoną lazanię. Formę wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.






Smacznego!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl