czwartek, 20 marca 2014

Malinowe muffiny z groszkami czekoladowymi





Składniki:

2 - 2,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół szklanki cukru

pół szklanki mleka 
dwa jogurty naturalne 400 gram (można jeden zastapić śmietaną 18%)
3/4 stopionej kostki masła lub 1/2 szklanki oleju
2 jajka
olejek waniliowy
garść lub dwie suszonej żurawiny (można pominąć)
groszki czekoladowe lub czeklolada deserowa  (50gram) pocięta na małe kawałeczki (można pominąć)

kilkanaście malin  lub odsączonych z syropu wiśni (można pominąć) 
troche nutelli lub kremu czekoladowego
kuleczki do ozdobienia muffin





Wykonanie:

Przygotowywujemy dwie miski, większą i mniejszą. W mniejszej łączymy składniki mokre (bez mleka  i malin), w większej suche. Przelewamy zawartość mniejszej miski do większej i delikatnie mieszamy, (ja zanurzam łyżkę z boku miski i odgarniam nią mąkę w ten sposób, by mokre ciasto miało możliwość wlać się na spód miski i ten zabieg powtarzam kilkanaście razy obrajając miskę do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta: jesli za bardzo je wymieszamy będzie zbyt gładkie i utarte, a babeczki  nie urosną  i jest możliwość, że się odrobinę rozleją na blasze) tak, by ciasto było lekko grudkowate. Jeśli ciasto jest zbyt suche i widać niewymieszaną mąkę podlewamy odrobinę mlekiem i odrobinę mieszamy. Wyjmujemy blachę i wkładamy papilotki w otwory. Nakładamy łyżkę ciasta do papilotek tak, by uzupełnić maksymalnie pół, na to nakładamy dwie - trzy maliny w odstępach od siebie (bo puszczą sok) i oprószone lekko mąką ( jeśli wiśnie z kompotu,  to tylko wygniecione z soku, już bez dodatku mąki) na to znowu ciasto, nie więcej niż  do 3/4 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut "do suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni. Jedną z muffin, gdy nie jesteśmy pewne, czy jest upieczona można wyjąć podważając nożem i przełamać na pół.

W przepisie owoce (maliny, wiśnie, żurawinę) czy też czekoladę śmiało można pominąć, lub też zastapić innymi owocami lub bakaliami (jagody, suszone i pokrojone morele itp.). Pozostałe składniki nie ulegają zmianie pod wględem ilości. Po wyjęciu babeczek z piekarnika delikatnie smarujemy je masłem czekoladowym  lub nutellą i ozdabiamy. :)




Smacznego!!!



2 komentarze:

Durszlak.pl