środa, 19 marca 2014

Rozpływające się w ustach, piankowe Ptasie mleczko







Składniki:

8 białek
3/4 - 1 szklanka cukru
cukier waniliowy
olejek migdałowy
szklanka kokosu
8 płaskich łyżeczek żelatyny
pół szklanki lekko ciepłej wody
4 łyżki kakao
kostka masła lub margaryny
2 galaretki rozpuszczone w 500-700 ml wrzątku
owoce do ozdobienia


W wersji LIGHT nie dodajemy do masy masła ani margaryny, można też ograniczyć ilość cukru.






Wykonanie:

Białka ubijamy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Do osobnego garnka wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy żelatynę i dodajemy masło. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie lekko podgrzewamy ciągle mieszając, tak by wszystkie składniki się połączyły. Trzeba uważać, by masa się nie zagotowała, bo wtedy po połączeniu z białkami nie stężeje. Chłodzimy, a gdy już będzie letnia wlewamy do ciągle ubijających się białek. Po dokładnym wymieszaniu obu mas dzielimy całość na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao, do drugiej olejek migdałowy i kokos. Tortownicę średniej wielkości wypełniamy czekoladową masą i wkładamy do lodówki. W międzyczasie rozpuszczamy dwie galaretki jednego koloru w 500-700 ml wrzątku. Wyjmujemy blachę  i jeśli czekoladowa masa zdążyła stężeć delikatnie nakładamy na nią białą masę. Ponownie wkładamy całość do lodówki. Kroimy owoce, którymi chcemy ozdobić ciasto, najlepiej dobrać je pod kolor galaretki (truskawki - truskawkowa, pomarańcze - pomarańczowa, gruszki - cytrynowa etc. ) Nakładamy owoce na stężałą białą masę i delikatnie, po łyżce wylewamy na nie galaretkę. Można tę czynność rozłożyć na kilka razy, za każdym razem wkładając formę z ciastem do lodówki. Ciasto do jedzenia nadaje się już po około 5-6 godzinach chłodzenia, ale najlepiej smakuje na drugi dzień! 






Smacznego!!!




3 komentarze:

  1. Zrobiłam! Ciasto rewelacja, zupełnie inne od ptasiego mleczka robionego z mleka skondensowanego,przepyszne, jeszcze raz dziękuję za przepis:*

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam, dałam mniej cukru, pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Janeta - ciesze się ,że się udał :)
    ja również daję sporo mniej cukru, jakoś o połowę,ale przepis pochodzi z notatnika mojej babci i już nie chciałam go zmieniać :)))

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl