sobota, 26 kwietnia 2014

Bardzo efektowne mini tarty z nadzieniem budyniowo - mascarponowym i truskawkami













Mini tarty. Potrzebujemy około godziny czasu na ich przygotowanie, ale jeśli zrobimy wszystko w odpowiednim momencie, tj. przygotujemy galaretkę przez zagnieceniem ciasta, zrobimy masę budyniową w czasie, gdy w piekarniku będą piekły się spody, to czas wykonywania tart może być nawet krótszy. A smakują  naprawdę wybornie i prezentują się niesamowicie efektownie!!!












Składniki na 6 mini tart:



spód:

szklanka mąki
dwa jajka
5 łyżek cukru
łyżeczka płaska proszku do pieczenia
100 gram miękkiego masła



 masa budyniowa:

szklanka mleka lub półtorej (w zależności od konsystencji masy, wysokości i objętości foremek )
2 łyżki mąki tortowej lub 3 (jak wyżej)
100 gram masła
250 gram mascarpone
jajko
pół szklanki cukru



na wierzch:

około 300 - 500 gram truskawek
galaretka truskawkowa rozpuszczona w szklance wrzątku (200-250 ml)












Wykonanie:


Rozpuszczamy galaretkę w 150 ml wody, gdy kropelki żelatyny się rozpuszcza całkowicie dolewamy 100 ml zimnej wody i mieszamy. (szybciej nam zastygnie)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Mąkę wsypujemy do większej miski. Wbijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki. Ugniatamy całość jedynie do połączenia składników.

Nakładamy na dno foremek ciasto i zagniatamy by dobrze przywierało do spodów. Ja używałam takich foremek http://www.garneczki.pl/produkt/foremki-silikonowe-do-mazurkow-purple,10603. Myślę, że inne też będą OK, ważne, by po prostu proporcje składników się zgadzały i nie zabrakło ciasta do ich wypełnienia etc ;) 

Wkładamy na 15-20 minut do piekarnika.

Wlewamy połowę mleka do garnka i gotujemy. W osobnym naczyniu miksujemy dwie łyżki mąki z jajkiem, cukrem i resztą mleka (jak budyń) wlewamy masę do gotującego się mleka i mieszamy dopóki nie zaczną wypływać bąbelki. Dodajemy masło i mieszamy całość. Po kilku minutach dodajemy również mascarpone i ucieramy do dokładnego połączenia.

Kroimy truskawki w ćwiartki lub w plasterki. Tak, jak mamy sami ochotę przyozdobić tarty.

Wyjmujemy foremki. Napełniamy masą budyniową. Czekamy aż całość ostygnie i stężeje. Można włożyć w tym czasie foremki do lodówki lub na balkon.

Po tym czasie przyozdabiamy mini tarty truskawkami według upodobań i nalewamy bardzo powoli galaretkę na truskawki. Uwaga!!! Jeśli w foremkach nie mamy już miejsca  i truskawki wystają ponad ich wysokość musimy robić to naprawdę ostrożnie Wkładamy do lodówki by galaretka stężała. Po chwili wyjmujemy i ponawiamy zabieg polewania galaretką (jeśli foremka jest wyższa i truskawki nie wystają ponad jej wysokość musimy jedynie uważać podczas nalewania galaretki, by nie przedostała się na spód masy. Ale robiąc to ostrożnie - po łyżce nie powinno się tak zdarzyć.













Smacznego!!!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl