poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Cynamonowo - miodowo - pomarańczowe żeberka. Wymarzony obiad każdego mężczyzny ! :)









Robiłam ten obiad tysiące razy i za każdym kolejnym mój mąż zachwyca się smakiem żeberek. Nie, żebym poświęcała jakoś specjalnie dużo czasu na ich przygotowanie...bo prócz przyrządzenia mikstury, w której żeberka leżakują przez noc, a potem włożenia ich na około godzinę do gorącego piekarnika robią się same!!! Dla zaoszczędzenia czasu wkładam jeszcze do tego piekarnika obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, które doskonale komponują się z motywem przewodnim obiadu - żeberkami.  Polecam każdej kobiecie, która ma ochotę dopieścić kulinarnie swojego mężczyznę i sprawić mu niemałą przyjemność pysznym obiadem :)))







Składniki:


1-1,5 kg żeberek ekstra-mięsnych (naprawdę da się znaleźć chude żeberka z minimalną ilością tłuszczu)
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy - około 3/4 szklanki 
łyżka cynamonu
pół szklanki miodu
pół szklanki oleju
łyżeczka soli
 4 ząbki czosnku
  



  Wykonanie:


Żeberka myjemy. Do sporej wielkości naczynia wlewamy miód, sok z pomarańczy i cynamon, mieszamy składniki. Chwilę później dodajemy zmiażdżony czosnek, olej i sól. Po dokładnym połączeniu składników wkładamy osuszone żeberka do miski z zalewą i wcieramy ją w mięso. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, by zapach nie rozniósł się po lodówce i wkładamy do środka na co najmniej 10 godzin.

Po tym czasie żeberka wyjmujemy z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180 - 200 stopni, przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałym płynem. Pieczemy około godzinę, aż będą miękkie, i co jakiś czas podlewamy zalewą. Po maksymalnie 1,5 godziny żeberka powinny rozpływać się w utach- ale to już zależnie od mięsa, które kupiliśmy. Uwaga: należy pilnować, by nie przypalić żeberek, gdyż w zalewie znajduje się czosnek, a on przy przypaleniu nadaje gorzkawy smak potrawie. Uwaga: jeśli nie posiadamy szklanego naczynia żaroodpornego z przykrywką żeberka można piec przykryte folią aluminiową, lub całkowicie bez przykrywki, ale wtedy trzeba je piec w temperaturze 180 stopni, często podlewać i pilnować,by się nie poprzypalały.








ziemniaki - kilka sztuk
przyprawa do ziemniaków lub własna kompozycja (tymianek, chili, sól, bazylia)
olej 
100 gram masła


Ziemniaki obieramy i wrzucamy na 5 minut do wrzącej wody. Gdy ostygnie (lub wcześniej, nie ma znaczenia) kroimy w ćwiartki, wrzucamy do małego naczynia żaroodpornego,  posypujemy przyprawami, podlewamy odrobinę oliwą i wrzucamy na nie masło pocięte na małe kawałki. Wkładamy do piekarnika na około 40-60 minut (mogą leżeć koło naczynia z żeberkami) Uwaga: ziemniaki powinny mieć odmianę nie -sypką, moje podczas zapiekania w piekarniku trochę się porozwalały i miały zupełnie inna konsystencję niż oczekiwałam,ale i tak wyszły pyszne. Niemniej jednak dla lepszego efektu wizualnego polecam inne odmiany, tj: andromeda, almera, annabelle, carerra, cecille, denar, elanda, impala, karatp, lord, viviana, vineta, zenia.







Smacznego:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl