poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Czekoladowy krem z wiśniami








Od pewnego czasu wychodzę z założenia, że warto mieć w domu mascarpone, kremówkę i gorzką czekoladę. Co by się nie działo zawsze z tych trzech składników da się przyrządzić pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, który na pewno zachwyci i zadowoli gusta czy wyrafinowane podmienienie nawet najbardziej wymagających gości, czy spragnionych łakoci domowników.

Poniżej umieszczam przepis na naprawdę szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu krem, składający się z zaledwie czterech składników, które bez problemu mogą "zalegać" tygodniami w lodówce czekając na swoją "życiową szansę".







Składniki na 4 osoby:

2 serki mascarpone każdy po 250 gram
3 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
200 ml kremówki
opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru

słoik wiśni odsączonych z syropu, wydrylowanych lub opakowanie malin







Wykonanie:

Topimy czekoladę w kąpieli wodnej. W misce delikatnie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce lekko ciepłą czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Odstawiamy na bok. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Gdy jest sztywna łączymy ją delikatnie z czekoladową masą. Wrzucamy do środka wiśnie i delikatnie mieszamy. Uwaga! jeśli używamy malin w przepisie należy przekładać masę do naczynia, w którym chcemy podać deser, np. do szklanki -  łyżką i na każdej warstwie nakładać po kilka malin. Jeśli wymieszamy je z musem bezpośrednio, maliny się rozpadną i puszczą sok. Maliny mogą być mrożone! Gotowy mus przekładamy do naczyń (4 wysokie szklanki, mała okrągła tortownica o średnicy 16-20 cm. Deser można ozdobić przed podaniem posypując go kakaem. Wygląda wtedy bardzo exclusive i równie wspaniale smakuje.






Smacznego!!! 





2 komentarze:

Durszlak.pl