środa, 16 kwietnia 2014

Moussaka - FIT wersja Lazzanii według greków :)












Moussaka - wbrew pozorom o wiele łatwiejsza w przygotowaniu od Lazzani i na pewno o wiele zdrowsza - makaron zastępują tutaj pokrojone i podpieczone w piekarniku bakłażany. Smakuje wybornie, zwłaszcza, gdy do nadzienia zastosuje się naciowy seler.










Moussakę jadłam trzy razy w życiu, za każdym razem w Grecji. Niestety, żadna z tych trzech wersji nie smakowała tak wybornie, jak z mojego przepisu. Nieskromnie brzmi, zdaję sobie sprawę ;)











Składniki: 


na nadzienie:

2 - 3 bakłażany pokrojone w długie pasy o szerokości około 5 mm
2 puszki pomidorów w kawałkach
seler naciowy
500-700 gram wołowiny mielonej (lub innego mięsa mielonego)
sól, pieprz, chili
5 ząbków czosnku - ja dałam całą główkę
łyżeczka masła
kilkanaście plasterków sera
parmezan tarty do posypania górnej warstwy


na beszamel:

500- 700 ml mleka
2 3 łyżki mąki - kopiate
100 gram masła
sól


Chciałabym napisać, że składników wystarczy na obiad dla 3-4 osób, ale gdy wczoraj wróciłam do domu, z blaszki  31 cm * 21 cm zostało może  z 1/4, a obiadem częstował się jednie mój ukochany mąż, tak więc...musiało być pyszne!  ;)

Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z Moussaką,  lub nawet z kuchnią chciałam zapewnić, że  wykonanie przepisu na pewno się powiedzie, bo całość wykonania nie jest skomplikowana, a danie wyjdzie wyjątkowo pyszne! Postaram się opisać sposób wykonania najdokładniej i najlepiej jak umiem. Napiszę też jaką konsystencję powinny mieć co poniektóre składniki po zmieszaniu, by nie było wątpliwości, że na pewno się uda!










Wykonanie:


Bakłażany kroimy, układamy na dużej blasze i posypujemy solą w ogromnej  ilości (muszą puścić sok) i zostawiamy na 30 minut. W międzyczasie przeciskamy obrany czosnek przez praskę, kładziemy na patelni łyżeczkę masła i podsmażamy bardzo delikatnie czosnek. Następnie nakładamy na patelnię mięso mielone, mieszamy i smażymy, by pozbyło się surowości.

Kroimy w plasterki seler. W osobnym garnku zagotowywujemy przeciery pomidorowe, by pozbyły się nadmiaru soku ( można bezpośrednio odlać około pół - szklankę soku, wtedy nie trzeba się tyle "bawić" ) 

Do gorącego  przecieru wrzucamy usmażone mięso, seler i gotujemy przez chwilę, około 5 - 10 minut. Doprawiamy całość do smaku solą - w zależności od preferencji smakowych dodajemy chili (ja nie dodawałam, porcja czosnku doskonale skomponowała smaki w przypadku mojego dania ) Uwaga! ta masa nie powinna mieć zbyt wiele wody (soku pomidorowego) - trudno jej będzie wyparować z naczynia żaroodpornego. Odkładamy na bok.

Dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą bakłażany, by pozbyły się soli. Następnie wkładamy je do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i przypiekamy po 10 minut z każdej strony na blasze         ( ułożone obok siebie, by się delikatnie poprzypiekały (zarumieniły) )

W garnku podgrzewamy mleko z masłem. Uważamy by nie wykipiało. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy pomóc sobie blenderem, i wymieszać całość na chwilę zdejmując garnek z palnika. Gdy masa się zagotuje doprawiamy solą. Beszamel jest gotowy!

W naczyniu żaroodpornym układamy koło siebie warstwę bakłażanów (mogą być prosto z piekarnika, jeszcze gorące), na to nakładamy około 1/3 nadzienia selerowo- mięsno- pomidorowego, na nie nakładamy plasterki sera. Całość wystarczy na zrobienie około 3 warstw ( bakłażan - nadzienie- ser). Na ostatnią warstwę zamiast sera nakładamy  beszamel  i posypujemy tartym parmezanem. Lub jeśli nie mamy żółtym serem.

Pieczemy w piekarniku przez 60 - 90 minut w temperaturze 200 stopni.














Smacznego!!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl