czwartek, 10 kwietnia 2014

Najbardziej puszyste naleśniki na świecie !!!









Poszukiwanie idealnego przepisu na naleśniki, które zawsze robiłam " na oko" trwało kilka dobrych lat, do momentu, kiedy mama mojego męża nie zdradziła mi swojego triku :)

Chcecie wiedzieć jak usmażyć naleśniki, by były cieniutkie, puszyste i baaardzo delikatne?







Składniki:


4-6 jajek
pół litra mleka
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
pół szklanki wody gazowanej niemineralizowanej (muszynianka itp. dają dziwny posmak)
1/3 - 1/2 szklanki oleju


Wykonanie:


Jajka wrzucamy do miski z mlekiem i miksujemy ze szczyptą soli. 

Dodajemy mąkę, olej i łączymy składniki mikserem. Odstawiamy ciasto na 15-30 minut do lodówki.

 Wyjmujemy, wlewamy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy, ale już łyżką! :)

Ciasto powinno być bardzo leiste. 

Na patelnię nalewamy łyżeczkę oleju i gdy się rozgrzeje bierzemy papierowy  ręcznik kuchenny, składamy go kilkukrotnie by się nie poparzyć i rozsmarowujemy rozgrzany olej po całej patelni.

Odczekujemy jeszcze 1-2 min by patelnia była naprawdę gorąca, dzięki temu ciasto nam nie przywrze, a naleśniki będą ładnie po usmażeniu odchodziły od patelni.

Jeśli przygotowuję naleśniki do jakiejś potrawy, nadziewane np. szpinakiem czy pieczarkami smażę je jedynie z jednej strony. Natomiast podając je usmażone na talerzu, gdzie każdy sam nakłada sobie farsz, nadzienie czy ser na  naleśnika, wtedy przyrumieniam je z obu. W każdym bądź razie z jednej strony wystarczy, by ciasto nie było surowe. 







Smacznego !!!









3 komentarze:

  1. naleśniki pychotka :) dzisiaj spróbuję przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj postaram się dodać przepis na nadzienie :)))

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl