czwartek, 10 kwietnia 2014

Penne z pomidorami i parmezanem









Kolejny obiad z cyklu "co zawsze warto mieć w lodówce". Przepis na obiad w 15 minut, no, może 20 jeśli robi się go po raz pierwszy.

Przepis przywędrował do mnie wprost od mojego taty, który spędzając kolejne wakacje we Włoszech miał przyjemność wraz z moją mamą przebywać w domu rodowitych Włochów, zaproszony na kilkutygodniowy pobyt jako przyjaciel rodziny.

 W pewnym momencie zdziwiona obecnością "polskich gości" do goszczących przyjechała w odwiedziny mama Pana Domu. Co śmieszniejsze, Pani Domu w czasie odwiedzin mamy Pana Domu podobno musiała oddać koronę teściowej i praktycznie całkowicie na czas jej pobytu wybyć ze swojej własnej kuchni !!! :D

Tata, oczywiście,  nachapał się rewelacyjnych włoskich przepisów, "myków" w kuchni od tej  starszej Pani, i które od tamtego czasu, a minęło już kilka lat od tych pamiętnych wakacji, zapamiętale testuje w  swoim domu :)






Składniki:

na 4 osoby:


puszka pomidorów krojonych 400 gram lub przecier pomidorowy w kartoniku
kilka łyżek oleju rzepakowego 
4 ząbki czosnku
cebula
makaron penne 500 gram
sól, chili
parmezan (może być w kawałku lub sproszkowany)



                                                                           Wykonanie:


Zagotowywujemy wodę w garnku na makaron, solimy i wlewamy odrobinę oliwy lub oleju, by się nie sklejał.

Kroimy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek (lub drobno siekamy) i wrzucamy na patelnię, na którą wcześniej wlewamy (na oko) kilka łyżek oleju.

Podsmażamy chwilę, mieszając, by czosnek zbytnio się nie przyrumienił (gdy się za mocno go podpiecze ma gorzki smak), po 3 minutach wlewamy puszkę pomidorów, zwiększamy ognień i gotujemy 3 - 5 minut, przyprawiamy solą i chili według własnych preferencji.

W międzyczasie do gotującej się wody wrzucamy makaron z semoliny i gotujemy al dente (około 9-10 minut).

Przelewamy sos pomidorowy do wysokiego naczynia i blenderujemy całość na gładką masę.
 Czekamy  teraz jeszcze na makaron.

Po odcedzeniu wrzucamy całość do pomidorowego sosu i mieszamy.

Nakładamy na talerze, przyozdabiamy listkami bazylii w całości lub pokruszonymi. Wrzucamy kilka listów startego parmezanu.






Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl