sobota, 26 kwietnia 2014

Rozkoszny, bardzo czekoladowy sernik mascarpone z malinami













Przepyszne ciasto o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Masa czekoladowa w zestawieniu z malinami tworzy połączenie doskonałe. Większość osób wykonuje to ciasto z wiśniami ( na zdjęciach to wiśnie lepiej się prezentują od malin! ;) ) ale to właśnie maliny, swoim słodko - orzeźwiającym smakiem i aromatem nadają charakter sernikowi, doskonale przełamując słodki smak czekolady. Przygotowanie ciasta to 30 minut w kuchni lub nawet mniej, jeśli dojdzie się do wprawy. A do wprawy dochodzi się już przy drugim wykonaniu!  Jedynym minusem przygotowań jest fakt, że ciasto powinno pobyć w lodówce kilka godzin - około 6 godzin - zanim pokroimy je na kawałki i oddamy się rozkosznemu próbowaniu smaku tegoż sernika.








Składniki:


spód:

120-150 gram czekoladowych herbatników, pokruszonych
100 - 120 gram rozpuszczonego masła
 2 łyżki kakao


masa:

300 - 400 gram czekolady gorzkiej lub deserowej
pół szklanki cukru pudru
500 gram mascarpone
300 ml kremówki 36%


dodatkowo:

około 400- 500 gram zamrożonych lub świeżych malin,
 (lub duży słoik odsączonych i wydrylowanych wiśni z kompotu)
2 łyżki kakao do posypania całości











Wykonanie:


Mieszamy rozkruszone herbatniki z kakaem, zalewamy roztopionym masłem i łączymy całość mieszając łyżką. Nakładamy masę na dno średniej wielkości tortownicy (20 -24 cm średnicy) i ugniatamy by dobrze przywarła do spodu. Wkładamy do lodówki.

Topimy czekoladę w kąpieli wodnej. 

Serek mascarpone łączymy w naczyniu z cukrem pudrem. Gorącą czekoladę ( tak, tak , robię to od razu, bez chłodzenia czekolady, ale wtedy mam pewność, że masa mi się nie zważy ) po łyżce dodaję do mascarpone ciągle mieszając masę łyżką, aż do połączenia składników.

Ubijam dobrze schłodzoną śmietanę w osobnym naczyniu aż będzie sztywna. Należy uważać, by nie ubijać jej za długo, by nie zważyła się nam zamieniając w dobrej jakości masło ;)

Powoli dodajemy do ubitej śmietany masę czekoladową i mieszamy całość. 

Wyjmujemy formę z lodówki. Nakładamy około 1/3 masy, na tym układamy w małych odległościach od siebie zamrożone maliny - pilnując przy tym, by nie przywierały do siebie, lub odsączone z kompotu wiśnie. Znów nakładamy masę, około 1/3 na to owoce i całość ciasta pokrywamy resztą masy. Wkładamy formę do lodówki na minimum 6-8 godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch kakaem.











1 komentarz:

  1. rewelacja, jestem zakochana od pierwszego spojrzenia, z pewnością zrobię podobny sernik

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl