poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Spaghetti alla Chitarra ze szpinakiem, wędzonym łososiem i oliwą z dodatkiem czosnku











Bardzo efektowne danie, do którego przyrządzenia wystarcza zaledwie 20 minut. Prezentuje się na talerzu wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakuje, gdyż wędzony łosoś doskonale komponuje się smakowo z czosnkiem i szpinakiem nadając mu niezwykle wyszukany aromat.










Składniki:


300 gram makaronu z semoliny
150 - 200 gram wędzonego łososia
paczka szpinaku około 150 gram, już obranego
80 - 100  gram masła
5 ząbków czosnku lub więcej, jeśli lubimy ostre dania
kilka kropli oleju
liście bazylii



Wykonanie:


Stawiamy wodę na makaron. Wlewamy do niej kilka kropli oleju i solimy.

Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.

Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy na nią czosnek podsmażając przez 2-3 minuty do zarumienienia. Po tym czasie płuczemy dokładnie szpinak pod bieżącą wodą i dodajemy do masła z czosnkiem. Smażymy około 10 minut aż szpinak puści soki,a cała pozostała woda zdąży wyparować.

Gotujemy makaron al dente.

Łączymy makaron z sosem z patelni. Nakładamy na talerze. Przyozdabiamy pokrojonym łososiem i liśćmi bazylii.










Smacznego!!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl