poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Zielono - zielona FIT zapiekanka z indykiem i gorgonzolą










Zapiekanka warzywna. Obiad, który po umyciu,pokrojeniu i wrzuceniu do naczynia żaroodpornego składników praktycznie robi się sam :) 30 minut i obiad gotowy!










Składniki:


600 - 800 gram fileta z indyka lub kurczaka
cukinia, całkiem spora
fasolka szparagowa - rozmrożona
dwa woreczki ugotowanej białej kaszy gryczanej, lub ryżu
kilka łyżek oliwy, sol, pieprz, przyprawy
2 łyżki masła
150 - 200 gram sera: gorgonzola, feta, żółty, mozzarella, lazur - do wyboru



Wykonanie:


Kroimy filety w kostkę lub paski i podsmażamy na maśle z trzema łyżkami oliwy. Uwaga: można zupełnie pominąć masło, ale to własnie dzięki niemu kurczak jest bardzo miekki i aromatyczny, także polecam nie pomijać! W osobnym garnku gotujemy w osolonej kaszę gryczaną. Gdy oba składniki są gotowe nakładamy do naczynia żaroodpornego opakowanie mrożonej (rozmrożonej) fasolki szparagowej, na to nakładamy ugotowaną kaszę, potem podsmażonego kurczaka, pokruszony ser jaki sami sobie wybierzemy, a na sam wierzch pokrojoną w plasterki cukinię. Całość polewamy wywarem pozostałym z kurczaka. Ja moją zapiekankę wymieszałam! Następnie posypujemy przyprawami - u mnie chili i grube ziarna pieprzu kolorowego z kolendrą ( takie ze słoiczka)

Zapiekamy w piekarniku 60 minut w temperaturze 200 stopni .









                                                                        Smacznego!!!  










a poniżej już po zapieczeniu:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl