poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto biszkoptowe z ananasowym musem i bitą smietaną














 To ciasto zawsze kojarzyć będzie mi się z moją mamą... dlaczego?

 Bo to własnie ona je wymyśliła.

Moja mama od zawsze eksperymentowała w kuchni, nie dla niej były oklepane przepisy z kajetu babci, praktycznie w każdej przyrządzanej potrawie musiało znaleźć się coś "od niej" jakiś dodatkowy składnik czy szczypta przyprawy, która sprawiała, że całość smakowała zupełnie inaczej niż tradycyjnie serwowane danie. Tak było i z tym ciastem. Mama wymyśliła sobie "smak" i eksperymentowała z nim do momentu, póki nie wyszło idealne połączenie z użytych składników! Takiego ciasta, jak te, na które przepis poniżej podaję nie znajdziecie nigdzie indziej. Jest pyszne, lekko słodkie, lekko kwaskowate i bardzo delikatne. Idealne na ciepłe dni! I zawsze będzie kojarzyć mi się z domem i kuchnią mojej mamy!www.comfortfood.pl












Składniki:

Biszkopt:

7 jajek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
szczypta soli


Mus ananasowy:

2 puszki ananasa, zmiksowanego
2 galaretki cytrynowe
5 łyżeczek żelatyny

Bita śmietana:

660 ml śmietany 36%
pół szklanki cukru
3/4 szklanki musu ananasowego który "zostanie"











Wykonanie:




Biszkopt:

 Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy szczyptę soli nie przerywając ubijania. Wsypujemy cukier, a potem kolejno dodajemy po jednym żółtku po każdym odczekując około 2 minut. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy do osobnego naczynia. Wsypujemy je do ubitych na sztywno białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy biszkopt na około 30-40 minut, do "suchego patyczka". Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto.

Biszkopt kroimy na dwie części, jedną odkładamy na bok, drugą zostawiamy w formie.


Mus ananasowy:

Odsączony sok z ananasów wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia i wsypujemy galaretki i żelatynę. Mieszamy. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści wlewamy zblenderowany ananas - jego konsystencja przypomina mus. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.


Na biszkopt znajdujący się w formie do pieczenia nakładamy powoli mus ananasowy. Staramy się wybierać ananasa z samej powierzchni, gdyż jest on najbardziej gęsty. Gdy zostanie nam około szklanki płynu (reszta galaretki z ananasem) przelewamy go do szklanki. Wkładamy na kilkanaście minut formę z musem do lodówki.


Bita śmietana:

Ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Gdy jest sztywna wlewamy szklankę (pozostałości) musu i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy śmietanę na warstwę musu, przykrywamy drugą połową biszkopta  i wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Po wyjęciu posypujemy intensywnie cukrem pudrem.












 Smacznego!!!












Mama to potrafi!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl