sobota, 14 lutego 2015

Malinowa rolada z puszystym, intensywnie śmietankowym kremem












rolada:
4 białka, 4 żółtka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.

kremówka 200ml
mascarpone 500gram
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki malin świeżych lub mrożonych 
cukier puder











Biszkopt: Ubijamy cukier z zółtkami na jednolitą masę. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszszamy  do uzyskania jendolitej konsystencji. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli, ciągle mieszając masę z żółtek, Wykładamy blachę o wielkości piekarnika papierem do pieczenia (u mnie 40*50cm, może byc mniejsza lub wieksza). Nakładamy na papier masę, wygładzamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10-12minut. Wyjmujemy i przekładamy biszkopt na czystą ściereczkę do góry nogami. (biszkopt na dole dotyka ściereczki, na samej górze znajduje się papier) Bardzo delikatnie odrywamy boki papieru, po czym stopniowo ściagamy go z biszkoptu. Po zdjęciu papieru, gdy biszkopt leży na ściereczce delikatnie i dosyć ciasno go zawijamy (ale nie gnieciemy). 


Masa: wkładamy mascarpone do miski wraz z cukrem i mikserem łączymy składniki. Dodajemy śmietankę i ubijamy całość przez chwilę (około 3-5 minut) Rozkładamy schłodzony biszkopt, nakładamy na niego masę, na nią rzucamy maliny (jeśli zamrożone,to prosto z zamrażarki, gdyż puszczą sok i lepiej, by zrobiły to w masie, niż gdybyśmy wkładali do ciasta "gnieciuchy") Zwijamy przy pomocy ściereczki. Całość owijamy papierem do pieczenia lub folią -  tak, by utwardziła i nadała roladzie pożądany kształt . Wkładamy do lodówki.
















1 komentarz:

Durszlak.pl